”Inspirerad av verkliga händelser”

Så brukar det heta i förordet till böcker med verklighetsbakgrund. Och ja, min bok ”det enda som betyder något” lutar mot historiska fakta. Mormor och hennes systrar är hämtade upp ur det dunkla förgångna och ljussatta på nytt sätt.

systrar-scan frilagd

Jag har försökt behandla dem och tiden de levde i med kärlek och respekt. Trots det: Det mesta är ljug.

Det är ingen dokumentär jag skrivit. Jag vill ha roligt. Och jag har roligt när jag hittar på.

Allvarligt. Det här med att historien är hämtad ur verkligheten. Är inte alla historier det? Någonstans  i författarens verklighet fanns ursprunget. Tror jag. Vad tror du?

10 reaktioner till “”Inspirerad av verkliga händelser”

 1. Det har du rätt i, att alla historier på något sätt är hämtade ur verkligheten. Allt påhitt kommer från någonstans 🙂 Härligt att du vill och har roligt – det är därför vi skriver (även om man ibland glömmer bort det).

 2. Jag tror att många (inte sagt alla) historier hänger ihop med verkligheten på något vis eller har en koppling till det man varit med om, läst eller hört t ex. Jag tror också att varje författares egen personlighet avspeglar sig i berättelserna hon eller han skriver. Oavsett om de är hämtade från verkligheten eller inte. Det finns många bra exempel på det. En bok jag läste med min dotter nyligen var Henning Mankells ”Katten som älskade regn”. Om man känner till Mankells historia bakåt och relationen med mamman, blir katten genast ännu mer intressant…

  1. Ja jag håller med. Även om man tror att ens historia är helt påhittad spelar det undermedvetna med. Banken med ”glömda” minnen.
   Tack för tipset om barnboken. Själv läste jag senast om skor och gummistövlar av Mankell. Saknar honom.

   1. Jag såg en intervju med Mankell på tv och fastnade. En mycket intressant personlighet med annorlunda bakgrund. Efter programmet beställde jag flera av hans böcker som jag inte hade hört talas om innan, bland annat Katten som älskade regn, Kvicksand, Djup och Daisy Sisters. Det är en författare jag hade velat träffa…

 3. Vi är ju alla summan av våra upplevelser, erfarenheter och kunskaper, så jag tror definitivt att det finns ett visst mått av verklighet i de flesta böcker. Vi öser ju ur våra livs brunnar. Men det innebär ju inte att det blir varken personligt eller privat.

  1. Nej precis! Och det är väl en svårighet som uppstår, att man lätt blir hopblandad med det skrivna.
   Jag har inte varit där ännu, men jag kan tänka mig …

 4. Det tror jag med! Min pågående har sina rötter i en tendens och en situation jag noterat i verkliga livet, även om min skildring av den är helt fiktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s