Januari 1933

Ett utdrag ur min bok: ”Det enda som betyder något”

orgchevroletambulansAstrid satt i ambulanstransporten med ryggen vänd mot förarsätet. Ragnhilds hand i sin. Dess vikt kändes lätt, som flytande i vatten. Armar och ben var fastspända med remmar för att hon inte skulle kunna ställa till med oreda under färden. Hennes gestalt framträdde i gatlyktorna sken – än i ljus, än i mörker, likt en blinkande signal.

Det var som om hon ville säga något. Trots att ledningarna är nedrivna, tänkte Astrid, är det som hon vill skicka ett meddelande.
Fordonet var på väg från Oslo till Fredrikstad, en sträcka på 80 kilometer. Resan beräknades ta drygt två timmar och var tänkt att genomföras i dagsljus. Men då patienten blivit orolig hade det ansetts nödvändigt att söva henne. Under tiden hade snön fallit.
Vinden stötte mot karossen. Avklädda björkar skalv längs med grusvägen som änglar i dans.

”Jag måste dra ner på farten”, ropade chauffören från framsätet. Astrid vred på huvudet för att svara:
”Ja, vill ni vara snäll att göra det?” Alltsedan resan startat en halvtimma tidigare, hade hon hållit sig fast i stolens armstöd. Hon hade knipit igen, trots sin lust att skälla ut den hänsynslöse idioten till förare. Det räckte att hon tänkte på de fladdrande ögonlocken då han hälsat, osandet av gammal svett från uniformen, sättet han stängt dörrarna på, slutgiltigt och hårt.
Men nu avtog gungandet och vaggandet och händerna fick vila i knät.
”Vi kommer inte fram förrän vid åtta”, sa chauffören. Hans mössa stack upp över stolen, en kant av hår fransade sig under brättet och dolde delvis nacken.
”Det blir bra för vår del”, sa hon och vände huvudet mot bädden igen.

2 reaktioner till “Januari 1933

  1. Åhh, jag gillar verkligen ditt språk och ditt sätt att skriva. 🙂 Blir genast nyfiken på vilka dessa människor är, vart de är på väg och varför. Vilken relation de har till varandra. Jättebra skrivet! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s